Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Save the date!
Ambacht in Beeld Festival 21 & 22 september 2024
NDSM Loods, Amsterdam-Noord

| Experimenteren met plantendruk

Hawar Textielinstituut - Zaterdag 21 september & Zondag 22 september
Lengte:
1 uur
Prijs:
€ 50
Minimumleeftijd:
alle leeftijden
AANVANGSTIJD(EN):
 
Zaterdag 21 september
10:30
12:00
13:30
15:00
Zondag 22 september
10:30
12:00
13:30
15:00

Bladeren kunnen een natuurlijke kleur overbrengen op stof. Bij ecodyeing – ook wel plantendruk genoemd – wordt met bladeren van verschillende planten een patroon op stof gedrukt. Sinds de boeken van India Flint wordt deze verftechniek steeds vaker toegepast. De kunst is dat het blad niet alleen een gekleurde vlek achterlaat, maar dat zelfs de nerf in de afdruk zichtbaar is. De docenten van Textielinstituut Hawar weten precies hoe je dit kunt bereiken en leren je over de natuurlijke kleurstoffen van de verschillende bladeren en hoe je een mooie scherpe afdruk kunt maken.

 

In deze workshop bedruk je een zachte en zomerse sjaal van Etamine de Laine met je eigen patroon van verschillende bladeren. Voor de workshop hoef je zelf niets mee te nemen (maar dat mag wel – lees verder!), wij zullen zorgen voor een uitgebreide keuze aan bladeren. Onderdeel van de workshop is het fixeren, wat een uur duurt. Hier hoef je natuurlijk niet bij te zijn, maar houd er wel rekening mee dat je dus niet meteen na de workshop de sjaal kunt meenemen. Wanneer je van experimenteren houdt, kun je ook je eigen plant-, boom- of bloembladeren meenemen. Wij weten niet van elk blad precies welke kleur deze afgeeft, maar uit ervaring weten we dat de verrassing het resultaat vaak nog mooier maakt!

 

Harm Harms is docent en eigenaar van het familiebedrijf Hawar Textielinstituut, waar docenten uit binnen- en buitenland kennis en kunde doorgeven in de grote en sfeervolle werkplaats. Daarnaast is er een zeer uitgebreide winkel en een inspirerende galerie; dit maakt het een broedplaats waar nieuwe en oude materialen en textieltechnieken worden (her)ontdekt. Tijdens het festival geeft Harm de workshops samen met Floor de Bruijn. Ze was ontwerpster bij Humanoid en geeft bij Hawar les in hergebruik en restyling van kleding en stoffen.

 

Hawar Textielinstituut

Deel dit via