Maak kennis met Cyanotype; een techniek uit de begintijd van de fotografie. Ontwikkeld in 1843 door Sir John Herschel, een Britse wetenschapper die op zoek was naar een manier om zijn aantekeningen te kopiëren. De techniek, ook wel blauwdrukken genoemd, werd meer dan 100 jaar gebruikt om bouwtekeningen en ontwerpen te fotokopiëren. Daarnaast werd de techniek wereldberoemd door Anna Atkins, een botanicus die hiermee haar collectie gedroogde planten vastlegde in 20 boeken bestaande uit blauwdrukken van planten.
In deze workshop treed jij in de voetsporen van Anna Atkins en maak je met planten een serie botanische blauwdrukken. De basis is papier dat lichtgevoelig is gemaakt met een vloeistof bestaande uit twee ijzerzouten. Met verse planten maak je een compositie, waarna je deze gaat belichten met UV licht. Onder invloed van zonlicht verandert het papier van kleur. Na de belichting dompel je het papier in water en ontstaat de kenmerkende cyaanblauwe kleur. De techniek is magisch. In de workshop is ruimte voor experiment en is er de mogelijkheid om tekst toe te voegen. Je gaat naar huis met een serie botanische blauwdrukken op papier, formaat A4 en A5. Bij zonnig weer kunnen we buiten belichten.
Jacolien de Jong is kunstenaar. Zij uit haar liefde en fascinatie voor de schoonheid van de natuur in kunstwerken waarin zij plantaardig materiaal verwerkt uit haar persoonlijke herbarium. Toen zij in aanraking kwam met de botanische afbeeldingen van Anna Atkins werd zij gegrepen door de cyanotype techniek. In haar cyanotype kunstwerken combineert zij fotografische afbeeldingen met planten en poëzie. In 2023 maakte zij samen met dichter Suzanne van Leendert het boek ‘’Poëtische blauwdruk van de natuur’’. Jacolien wil deze ambachtelijke fotografische manier van kopiëren levend houden en anderen inspireren. Zij deelt haar kennis en ervaring in masterclasses en workshops voor amateurs en professionals in haar atelier in Utrecht en op locatie.