Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Save the date!
Ambacht in Beeld Festival 21 & 22 september 2024
NDSM Loods, Amsterdam-Noord

| Ciseleren in koper

Sacha Ofman - Zaterdag 21 september & Zondag 22 september
Lengte:
1,5 uur
Prijs:
€ 27,50
Minimumleeftijd:
16 jaar
AANVANGSTIJD(EN):
 
Zaterdag 21 september
10:30
12:30
14:30
16:30
Zondag 22 september
10:30
12:30
14:30
16:30

Maak kennis met ciseleren: een eeuwenoude techniek om tekeningen en vormen in metaal aan te brengen. Ciseleren is, binnen het edelsmedenambacht, de oude techniek van het aanbrengen van reliëf in plaatmateriaal.

 

De Egyptenaren maakten er de maskers voor mummies mee, en in de middeleeuwen werden bijvoorbeeld boekomslagen er rijkelijk mee gedecoreerd.

 

Tijdens de workshop ga je een plaatje koper van 50 x 50 mm met een reliëf versieren. Je kunt kiezen uit verschillende decoraties of zelf iets bedenken. Pek wordt verhit om het koper in te bevestigen en je hanteert hamer en pons om het reliëf geleidelijk op te werken. Met elke tik van de hamer wordt de tekening duidelijker.

 

Sacha wist al op jonge leeftijd dat ze beeldend kunstenaar wilde worden en sieraden maakte ze al toen ze twaalf was van paperclips en kraaltjes. Als studierichting koos ze daarom op haar zeventiende voor de opleiding goud- en zilversmeden aan de Vakschool voor Edelsmeden in Amsterdam. Sinds 1999 is ze werkzaam als edelsmid en sieradenontwerper. Sacha’s favoriete techniek is het ciseleren. Deze oude werkwijze leent zich bij uitstek voor de organische vormen die ze graag geeft aan haar sieraden. Geleidelijk vormt het materiaal zich naar haar visie onder invloed van hamer en pons en wordt het naderhand verder verwerkt in de bijzondere en sprookjesachtige sieraden van haar collectie.

 

Sacha Ofman

Deel dit via