Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Save the date!
Ambacht in Beeld Festival 21 & 22 september 2024
NDSM Loods, Amsterdam-Noord

| Brokaat in Bladgoud

Sandy van Wissen - Academie Beeldende & Audiovisuele Kunsten Anderlecht - Zaterdag 21 september & Zondag 22 september
Lengte:
3 uur
Prijs:
€ 75
Minimumleeftijd:
18 jaar
AANVANGSTIJD(EN):
 
Zaterdag 21 september
10:30
14:30
Zondag 22 september
10:30
14:30

Geperst brokaat is een laat-gotische decoratietechniek die geweven zijden brokaatstoffen imiteert. Brokaatstoffen, verrijkt met goud- en/of zilverdraden werden nagemaakt met behulp van een reproductietechniek. We vinden ‘geperst brokaat’ als reliëfwerk op gepolychromeerde beelden, panelen en in historische interieurs. In deze masterclass maak je een ‘geperst brokaat’ naar een 15e-eeuws voorbeeld en doorloop je het gehele proces om zelf een vel ‘geperst brokaat’ te vervaardigen dat je mee naar huis kunt nemen.

 

Door deze historische decoratietechniek stapsgewijs uit te voeren, leer je de productie van ‘geperst brokaat’ in alle finesses. In een gegraveerde mal wordt met behulp van een tinfolie de driedimensionale vorm van een textiele stof gekopieerd. Deze afdruk wordt vervolgens verguld en beschilderd met pigmenten. De uiteindelijke stofuitdrukking wordt bepaald door de textuur van de dekkende of transparante verflaag in een blauwe, rode of groene kleurstelling. De arceringen in het brokaatvel imiteren hierbij de gouden draden van een zijden brokaatstof.

 

Deze masterclass wordt aangeboden in samenwerking met het atelier Kunstambacht Polychromie van de Academie Beeldende en Audiovisuele Kunsten Anderlecht, waar historische schilder- en decoratietechnieken zoals vergulden en verzilveren met bladmetalen, of technieken als pastiglia, geperst brokaat, sgraffito, ponseringen, edelsteenversieringen onderwezen worden.

 

Sandy van Wissen (1968) is wekzaam in de culturele erfgoedsector in België. Ze werkt hands-on met conservering, onderzoek en restauratie van gepolychromeerd beeldhouwwerk. Daarnaast is ze deeltijds verbonden als docente Kunstambacht Polychromie, waarbij zowel historische als moderne decoratietechnieken onderwezen worden.

Deel dit via