Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Ambacht in Beeld Festival 21 & 22 september 2024
NDSM Loods, Amsterdam-Noord

| Berber tapijtknopen

Fadma Ait Oukhechif & Mina Abouzhara - Zaterdag 21 september & Zondag 22 september
Lengte:
2 uur
Prijs:
€ 45
Minimumleeftijd:
12 jaar
AANVANGSTIJD(EN):
 
Zaterdag 21 september
10:30
13:30
Zondag 22 september
10:30
13:30

Ontdek de magie van Marokkaans tapijtknopen onder leiding van Mina Abouzahra en Fadma Ait Oukhechif.

 

Leer de kunst van weven en knopen op een mini-weefgetouw. Fadma Ait Oukhechif is een meester-weefster uit Taznakht. In deze regio, vijf uur ten zuiden van Marrakech, is het weefambacht nog levendig en is er in elk huishouden minstens één weefgetouw te vinden.

 

Tijdens deze workshop werk je op een klein weefgetouw en maak je met wol een klein wandtapijt dat je mee naar huis mag nemen.

 

Het ambacht van tapijtknopen wordt van generatie op generatie doorgegeven. Berbertapijten zijn unieke stukken vol identiteit en erfgoed. Een ervaren weefster kan gemiddeld 10.000 knopen per dag leggen, waarbij tapijten maanden of zelfs jaren in beslag kunnen nemen om te voltooien. Elk tapijt en elke knoop vertelt een eigen uniek verhaal, het verhaal van de weefster.

 

Voor de Amazigh heeft wol een bijzondere kracht, vol onzichtbare zegeningen. Rituelen en liederen begeleiden het maken van tapijten, waardoor de tapijten niet alleen kunstwerken zijn, maar ook dragers van cultuur en traditie.

 

Fadma Ait Oukhechif staat aan het hoofd van de weefcoöperatie Kasbetaznakhte in Taznakht, het dorp dat ze als haar thuis ziet en waar ze de kunst van het tapijtknopen heeft geleerd. Ze experimenteert graag met kleuren, vooral blauw, een kleur die geassocieerd is met Taznakht. Haar weefcoöperatie werkt samen met Mina Abouzahra, en in hun samenwerking worden Dutch design en Marokkaans handwerk verenigd. Samen hopen zij ervoor te zorgen dat het weefambacht met zijn rijke historie duurzaam kan blijven voortbestaan.

 

Deel dit via