Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Save the date!
Ambacht in Beeld Festival 21 & 22 september 2024
NDSM Loods, Amsterdam-Noord

| Tekenen met de naaimachine

Riëtte Sommerdijk - Zaterdag 23 september & Zondag 24 september
Lengte:
75 minuten
Prijs:
€ 17,50
Minimumleeftijd:
8 jaar
AANVANGSTIJD(EN):
 
Zaterdag 23 september
10:30
13:00
14:30
16:30
Zondag 24 september
10:30
13:00
14:30
16:30

‘Tekenen met de naaimachine, ́ zo noemt Riëtte Sommerdijk haar ambacht. Onder kenners wordt dit ook wel free-motion borduren genoemd. Door een bepaalde instelling van je naaimachine kan de naald vrij bewegen over de stof. Dit ambacht wordt veel gebruikt door quilters. Door deze techniek anders te gebruiken kan je zelf tekenen, met de naald als potlood, op stof. Door de stof te bewegen met je handen onder de naald kan je de prachtigste voorstellingen creëren. Je kan vrij borduren of een bestaande afbeelding als uitgangspunt nemen. Er kunnen diverse transfer-technieken worden gebruikt. Verder kan je nog eindeloos variëren en combineren met andere technieken.

 

Tijdens de workshop leer je de principes en maak je in een korte tijd een klein getekend borduurwerkje. je werkt met sjablonen die je overneemt op stof met in water oplosbare stift. Neem gerust een eigen lapje stof mee (formaat A4, niet rekbaar.) Of anders gebruik je mijn tweede-leven textiel. Je gaat naar huis met een zelfgemaakte tekening van draad in een borduurring. Ervaring is niet nodig. Je zult jezelf verrassen.

 

Onder de naam Riëtte geeft VORM werkt Riëtte in een mooi atelier vlakbij het Textielmuseum in Tilburg aan producten die een relatie hebben met textiel. Op verschillende manieren (her)gebruikt ze textiel. Ze laat zich onder andere inspireren door de oude schildermeesters en de natuur. De producten kenmerken zich door verfijning en humor. Daarnaast maakt ze ook gepersonaliseerde vlinders, paneeltjes, troostgeschenken en genaaide portretten in opdracht. Zo nu en dan pakt ze haar oude vak als kostuumontwerper weer op.

Deel dit via