Een traditionele Surinaamse klederdracht is de Kotomisi. Deze kotomisi, dame in koto(rok) en jaki (jasje), is niet compleet als ze geen mooie gesteven en gevouwen angisa (hoofddoek) op haar hoofd draagt. Door middel van vouwtechnieken leer je een prachtige angisa te maken.
De geschiedenis van angisa is een verhaal op zich, het is niet zomaar een hoofdeksel. In deze workshop zie je stap voor stap hoe een angisa tot stand komt. We laten het voorbereidend werk zien, door een naaimachine mee te nemen en een demonstratie te geven hoe de angisa geknipt, gerand, geschulpt en versierd wordt. We kunnen ook laten zien hoe het stijfsel gemaakt en gebruikt wordt en die doek daar ook te drogen laten hangen.
Je wordt aan de hand meegenomen om de vouwtechniek in de vingers te krijgen en als afsluiting mag je een gesteven doek uitkiezen om daarmee een passende angisa vouwen. Het bijzondere is dat we hiervoor slechts onze eigen handen en een paar stevige spelden nodig hebben. Aan het eind ga je met een prachtige “Let them talk” angisa naar huis.
Over de workshopgevers
Patricia is geboren en getogen in Nederland uit Surinaamse ouders. “Ik heb ik altijd de nieuwsgierigheid gehad naar mijn roots. Dat begon met een spreekbeurt over Suriname, via zingen in een Surinaams koor, naar het zelf maken van een koto met angisa. En nu het uitdragen van dit cultureel erfgoed zodat het niet verloren gaat.”
Jane is begin jaren ’70 in Nederland gekomen, en is uit nieuwsgierigheid naar haar roots in de wereld van kotomisi’s terecht gekomen waar ze veel gezien en geleerd heeft. En daarmee in Nederland aan de slag is gegaan. Het begon met hoeden maken die een Surinaamse touch meekregen tot inderdaad de angisa haar waardering geven en haar kennis te delen en zo ook de cultuur uit te dragen.