Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Save the date!
Ambacht in Beeld Festival 21 & 22 september 2024
NDSM Loods, Amsterdam-Noord

| Smeed een zeepaardje

Smederij Cornelis Pronk - Zaterdag 23 september & Zondag 24 september
Lengte:
2 uur
Prijs:
€ 40
Minimumleeftijd:
16 jaar
AANVANGSTIJD(EN):
 
Zaterdag 23 september
10:30
13:00
15:00
Zondag 24 september
10:30
13:00
15:00

Deelname op eigen risico. Draag geen licht-ontvlambare kleding!

 

Uit een hard stuk metaal wordt door hitte en kracht een zeepaardje geboren.

 

Na de uitleg van de smid ga je zelf smeden. Een aangereikte strip wordt in het vuur verwarmd en met hamer op het aambeeld uitgesmeed tot een eigen zeepaardje. Dit gebeurt aan de hand van een uitgebreide uitleg en begeleiding van de smid en voorbeeldtekeningen.

 

Ooit begonnen als zelfstandige in de metaalbranche deed Cees Pronk in 1999/2000 al onderzoek naar opleidingen op het gebied van smeden in Nederland. Een goede beroepsopleiding bleek echter niet meer te bestaan en dat was de reden voor hem om zelf een opleiding smeden te ontwikkelen. De door hem geschreven eindtermen, goedgekeurd door het ministerie van OCW, zijn het uitgangspunt geweest voor het samenstellen en schrijven van lesmateriaal voor de Opleiding Smeden in Andelst en de oprichting van Mondra Opleidingen. Naast de Opleiding Smeden worden er ook diverse workshops en masterclasses gegeven voor jong en oud, kunstenaars en basisschoolleerlingen. Dit alles vindt plaats in de Smederij Cornelis Pronk, de plek om kennis op te doen over smeedtechnieken.

 

 

Deel dit via