Altijd al iets meer willen weten over de eeuwenoude Japanse reparatietechniek Sashiko en wat voor moois je daar mee kunt maken? Dit is je kans om er zelf mee aan de slag te gaan.
Tijdens deze workshop leer je de beginselen van de Sashiko-techniek en daarmee maak je bijvoorbeeld van je eigen jeans (met gaten en/of slijtplekken) een draagbaar en uniek kunstwerk! Heb je hiervoor geen geschikte jeans? Geen probleem, je kunt ook een ready-made patch maken of een collage van stukjes denim en/of andere geweven textiel. Al dan niet zelf meegebracht. Voor naald en draad wordt gezorgd. Na afloop van de workshop heb jij van je eigen jeans een uniek kunststukje gemaakt. Of je eigen ’unieke textile art’, voor jezelf of om cadeau te geven aan iemand die je dierbaar is. Want je hebt het met liefde en aandacht gemaakt.
Sashiko is een zeer oude borduurtechniek afkomstig uit het noorden van Japan. Sashiko (spreek uit Sasj-ko) is een rijgsteek en betekent prikje of steekje. Boro verwijst naar vodden, versleten textiel en is een vorm van zichtbaar repareren, waarbij de Sashiko-rijgtechniek wordt toegepast. Sashiko & Boro, perfect imperfect. Je kunt stellen dat er Sashiko kan zijn zonder Boro, maar geen Boro zonder Sashiko.
Sashiko is een duurzame manier om versleten denim te repareren en upcyclen. Door de Sashiko techniek te gebruiken voeg je opnieuw waarde toe aan versleten jeans. Door met de hand, steek voor steek, lapjes stof over en onder slijtage plekken te naaien krijgt de textiel altijd een uniek uiterlijk. Er komt geen naaimachine aan te pas, alles gaat met de hand.
Voor deze workshop heb je geen ervaring nodig; interesse en enige handvaardigheid is fijn. Voor garen, naalden en materiaal om mee te oefenen wordt gezorgd, maar breng gerust zelf je eigen jeans of geweven lapjes (geen jersey/tricot) mee. Je kunt ook een collage maken van lapjes denim, katoen of linnen, om in te lijsten of dienend als basis voor een tas of een ander project.
Met haar bedrijf Yukkuri Studio richt Helly Coppens zich vooral op het upcyclen van denim, het opnieuw waarde geven aan afgedankte jeans. Voor veel Japanse woorden bestaat er geen regelrechte vertaling. Dat geldt ook voor Yukkuri. Het betekent ongeveer zoiets als: slow speed, without hurry, at ease, restful. Dit sluit naadloos aan bij haar drive om op duurzame wijze te creëren, te werken met textiel, voornamelijk met denim. Yukkuri producten zijn uniek, handgemaakt als een reactie op massa- en overproductie van kleding mondiaal.
Helly werkt graag met tastbare materialen, met naald en draad. Het zijn vooral oude ambachtelijke Japanse reparatietechnieken die haar inspireren, waarbij kwaliteit altijd boven kwantiteit gaat. Deze manier van werken is Slow Design, heel rustgevend. Dat is een welkom effect, want de wereld om ons heen is snel en vluchtig. Het is telkens weer een uitdaging om van restmateriaal (leftovers) iets nieuws te maken. Opnieuw waarde geven aan versleten of afgedankte kleding. Jeans repareren en denim hergebruiken in plaats van weggooien en vervangen. En zo verspilling tegen te gaan. Het werken met restmateriaal brengt beperkingen met zich mee. Het zijn juist deze beperkingen die bepalend zijn voor haar ontwerpkeuzes en ervoor zorgen dat haar creativiteit continu wordt uitgedaagd.