Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Save the date!
Ambacht in Beeld Festival 21 & 22 september 2024
NDSM Loods, Amsterdam-Noord

| Magisch emaille

Vereniging van Nederlandse Emailleurs (VNE) - Zaterdag 23 september & Zondag 24 september
Lengte:
1,5 uur
Prijs:
€ 20
Minimumleeftijd:
8 jaar
AANVANGSTIJD(EN):
 
Zaterdag 23 september
10:30
13:30
16:00
Zondag 24 september
10:30
13:30
16:00

Emailleren is het onder hoge temperatuur aanbrengen van glaspoeder op metaal. Daardoor krijg je een samenstelling die bestand is tegen klimaat- en weersinvloeden. Deze techniek werd al vele eeuwen voor Christus toegepast. Afhankelijk van bijvoorbeeld de kleur en samenstelling van het glaspoeder is de temperatuur bij het branden hoger of lager (maar gewoonlijk tussen 750 en 950 graden Celsius). Je kunt emaille aanbrengen op staal, koper, zilver en goud. Er zijn verschillende materialen en technieken die je erbij kunt toepassen. Je kunt gebruiksvoorwerpen maken en emailleren, sieraden, en autonome kunstwerken. Je kunt heel kleine werken maken en heel grote. Er is meestal een zekere mate van onvoorspelbaarheid: hoe komt het uit de oven? Zijn de kleuren precies geworden zoals gepland, ook ten opzichte van de andere kleuren, zijn er geen onbedoelde oxides naar voren gekomen? Dat maakt het emailleren tot een altijd spannend en magisch proces.

 

In deze workshop met de titel ‘Magisch Emaille’ nemen wij je mee in de magie van het maken van een werkstuk in emaille. Wij vertellen je eerst iets over het eeuwenoude proces van het emailleren. Wat is emaille, waar wordt het voor gebruikt, vanaf wanneer, welke toepassingen zijn er, waarom is het materiaal zo uniek? Ter plekke zijn heel verschillende werkstukken aanwezig. Wij wijzen je op de diverse gebruikte technieken. Momenteel zijn in museum Elburg en in de bijbehorende kloostertuin kunstwerken te zien van leden van onze vereniging en van buitenlandse kunstenaars. Wij hebben de catalogus van die tentoonstelling bij ons ter inspiratie. Nu je een beetje een idee hebt gekregen van wat allemaal mogelijk is met emaille ga je zelf aan de slag met de basistechnieken. We leren je hoe je een koperen plaatje schoonmaakt en hoe je emaillepoeder moet opbrengen. Dat lijkt makkelijker dan het is, maar wij nemen je hierin stap voor stap mee. Het werkstuk wordt gebrand in een oven op 850 graden.

 

Het werk komt er heel heet en roodgloeiend uit. Dit is een magisch moment! Langzaam komt de kleur tevoorschijn en is het poeder glas geworden. Daarna kun je het werkstuk nog verder bewerken door kleuren of materialen toe te voegen en daarna gaat het opnieuw de oven in. Je gaat uiteindelijk naar huis met een uniek eigen werkstuk.

Daarnaast ben je enige kennis en ervaring rijker over het ambachtelijke proces en de toepassing in de kunst. Hebben wij jou enthousiast gemaakt om je verder te willen bekwamen in het emailleren? Wij vertellen waar je lessen of workshops kunt volgen en wat je voor je eigen atelier nodig hebt.

 

De Vereniging van Nederlandse Emailleurs (VNE) is in 1983 opgericht, en bestaat dit jaar dus 40 jaar. Ter gelegenheid daarvan is in Museum Elburg een jubileumtentoonstelling ingericht met ruim 200 emaillen kunstwerken van Nederlandse en buitenlandse kunstenaars. Overeenkomstig de statuten heeft de VNE tot doel het bevorderen van het emailleren als kunstuiting. De VNE heeft momenteel ruim 70 leden en een aantal donateurs. Tweemaal per jaar wordt een algemene ledenvergadering (ALV) gehouden. Daarnaast organiseert de VNE jaarlijks een aantal workshops in Amersfoort (ook toegankelijk voor niet-leden) en indien mogelijk een tentoonstelling in een galerie of museum. Viermaal per jaar wordt een Nieuwsbrief uitgegeven en ook op andere wijze worden leden op de hoogte gehouden van activiteiten en gebeurtenissen. Ook kunnen leden bij elkaar in het atelier een kijkje nemen en kennis en vaardigheden uitwisselen.

 

Deel dit via