Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Save the date!
Ambacht in Beeld Festival 21 & 22 september 2024
NDSM Loods, Amsterdam-Noord

| Maak een middeleeuwse vouw-almanak

Boektotaal - Zaterdag 23 september & Zondag 24 september
Lengte:
1,5 uur
Prijs:
€ 22,50
Minimumleeftijd:
16
AANVANGSTIJD(EN):
 
Zaterdag 23 september
10:30
16:00
Zondag 24 september
16:00

In deze workshop ga je met voorgedrukt papier en perkament aan de slag. Je maakt een kopie van een almanak uit 1425, de Kalendarium Perpetual.

 

In deze almanak werden de maansverduisteringen tussen 1425 en 1462 beschreven, met afbeeldingen van de fasen van de maan. De almanak werd gemaakt in de vorm van een zogenaamd buidelboekje (belt-book). In deze vorm was het boekje makkelijk mee te nemen, hangend aan de riem. Het meest kenmerkende aan dit boekje zijn de bladzijden; elke pagina is 3 keer gevouwen waardoor de totale paginaoppervlakte veel groter is dan het boekje. De bladen zijn aan één zijde beschreven, gevouwen en aan de bovenzijde gebundeld in een smal toelopend omslagje van perkament.

 

De liefde voor boeken en boekbinden is Aaldert de Lange met de paplepel ingegoten. Op z’n elfde hielp hij zijn ouders al met de verkoop van boeken in hun antiquariaat. Omdat zijn vader boeken repareerde met Bison kit en daardoor het boek niet meer open wilde is Aaldert gaan leren boekbinden. Naast het geven van workshops en het verkopen van boekbindmateriaal en -gereedschap herstelt hij ook boeken in het Boekbindcentrum in Echten.

 

Al ruim 20 jaar houdt Tanja Rakic zich bezig met het geven van cursussen en workshops op het gebied van boekbinden. Ook vindt zij het leuk om boekbindgerelateerde evenementen en reizen te organiseren zoals o.a. een workshop in de abdij van Berne en de Boekbindbeurs in Sint-Niklaas (B).

 

Boektotaal is een boekbind- en restauratie-atelier dat gevestigd is in het Boekbindcentrum in Echten (Dr). Boektotaal is gespecialiseerd in het geven van diverse boekbindgerelateerde workshops en cursussen (ook op locatie) en daarnaast verkopen ze alles op het gebied van het handboekbinden, zoals diverse gereedschappen, sierpapier, vouwbenen, boekbinderslijm en linnen voor het bekleden van een boek.

Deel dit via