Je denkt bij kantklossen misschien aan klederdracht, kanten kraagjes, kleedjes bij je oma enz. Daar is niets mis mee! Maar het maken van kant is zoveel meer dan dat.
Het ambacht ontwikkelt zich voortdurend en beweegt mee met trends in mode, wonen en kunst.
De techniek van kant maken wordt niet alleen gebruikt in kunst, textielkunst, mode en juwelen. Er zijn zelfs stalen hekwerken gemaakt waarin gebruik is gemaakt van kantontwerpen. Je kan er letterlijk alle kanten mee op. Als je eenmaal de basis van het kantklossen onder de knie hebt kan je keuzes maken met welke kant (letterlijk) en in welke toepassing je verder wil.
Maar waarschijnlijk heb je geen idee hoe je kant maakt. Misschien heb je wel eens naar een kantkloskussen staan kijken, waarop de klosjes alle kanten op schieten. Misschien heb je je verwonderd af staan vragen hoe iemand weet welk klosje wanneer welke kant op moet. In beide gevallen dagen we je uit om zelf te komen ervaren hoe het is om achter een kantkloskussen te zitten en met klosjes iets kleins te maken. Je gaat naar huis met een vrolijk octopusje én een idee hoe die ervaren klossers weten welk klosje, wanneer, waarheen moet.
Wij (Rit en Corrie) hebben elkaar leren kennen bij diverse kantkloscursussen die we in binnen- en buitenland gevolgd hebben. Inmiddels is Corrie begonnen aan de docentenopleiding in Duitsland en is Rit voorzitter van een grote kantkring in Nederland. We willen ons enthousiasme voor het maken van kant met klosjes niet voor onszelf houden maar delen.. Dat blijkt wat ambitieus, maar voor het Ambacht in Beeld Festival trekken we graag de kantkloskussens, klosjes en spelden uit de kast.
Foto’s: Kika Booy