Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Save the date!
Ambacht in Beeld Festival 21 & 22 september 2024
NDSM Loods, Amsterdam-Noord

| Golden joinery

Saskia van Drimmelen en Margreet Sweerts - Zaterdag 23 september & Zondag 24 september
Lengte:
2 uur
Prijs:
€ 25
Minimumleeftijd:
8 jaar
AANVANGSTIJD(EN):
 
Zaterdag 23 september
11:00
15:00
Zondag 24 september
11:00
15:00

Een scheur in je favoriete jeans? De zijden blouse van je oma met versleten kraag? Die lekkere trui waar jammer genoeg een gat in zit? Neem ze mee naar de workshop GOLDEN JOINERY!

 

Neem een dierbaar maar kapot kledingstuk mee van jezelf of een geliefde, en samen gaan we deze met ‘goud’ repareren. In plaats van de reparatie te verbergen, wordt het een zichtbaar gouden litteken, dat de imperfectie van het leven viert. Jij voegt eigenhandig waarde toe. Zo ontstaat langzaam een collectie unieke kledingstukken.

 

Het is een gezamenlijk gebaar tegen de wegwerpmentaliteit, een fijne manier om een paar uur met elkaar door te brengen en de wereld een klein beetje mooier te maken. Ervaring met naald en draad is niet nodig. Technieken en materialen worden tijdens de workshop aangeboden. Neem wel een kapot kledingstuk mee!

 

Golden Joinery is gebaseerd op Kintsugi (= golden joinery), een oude Japanse techniek waarbij gebroken aardewerk zichtbaar werd gerepareerd met goud. Painted Series vertaalde dit ambacht naar het repareren van kapotte kleding met goud, op een manier die niet onzichtbaar is, maar juist iets bijzonders toevoegt aan je dierbare item. Afhankelijk van het gat in het meegebrachte kledingstuk werken we met het stoppen, de Japanse Boro techniek, naaldkant, de festonsteek of applicatie.

 

Painted Series is een modecollectief geleid door mode-ontwerper Saskia van Drimmelen en regisseur Margreet Sweerts in wisselende samenwerking met gelijkgestemden. Bekend door scherpe eigentijdse couture waarin handwerktechnieken een ereplaats krijgen, onderzoekt Painted Series nieuwe manieren om mode te ontwikkelen en verspreiden, spelend met de grens tussen mode en performance en het idee van wat een kledingstuk kan zijn. Met wederkerigheid in elke relatie als leidend principe beoogt ze een liefdevolle, niet exploiterende omgang met mens en materiaal. Het ‘nieuwe’ merk Golden Joinery gaat over het zorg dragen voor de kleding die je al hebt. Een groeiende collectie kleding met zichtbare, gouden reparaties verschijnt, zowel offline als online.

 

Deel dit via