Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Ambacht in Beeld Festival, 14 & 15 november 2020 in De Hallen, Amsterdam

Symposium Ambacht en Educatie

18 augustus 2020

Ambacht in Beeld Symposium

 

Op dinsdagavond 15 september vindt het Ambacht in Beeld Symposium plaats in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

Het thema van het symposium dit jaar is Ambacht en Educatie: Wat is het beleid vanuit de overheid, hoe geven opleidingen vorm aan ambachtelijk onderwijs, en hoe doceer en leer je een ambacht in de praktijk. We belichten dit onderwerp vanuit verschillende expertises en gaan vervolgens in debat met de zaal.

 

Namens het Ministerie van OCW hebben we Riet de Leeuw en Jacko Engee van de directie Erfgoed en Kunsten uitgenodigd om het overheidsbeleid op het gebied van ambachtelijke opleidingen te schetsen, zowel vanuit het perspectief van de restauratieambachten als het immaterieel erfgoed.

 

Sabine van Lingen is Projectcoördinator bij het Meld- en expertisepunt specialistisch vakmanschap van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Zij zal ingaan op het huidige aanbod aan ambachtelijke opleidingen, vertelt over het boek Een leven lang ontwikkelen, dat Rozemarijn van Deelen heeft samengesteld in opdracht van de stichting Klein en Uniek Specialistisch Vakmanschap en Sabine heeft aandacht voor de aansluiting tussen opleiding en arbeidsmarkt.

 

Dave van Gompel is Japans lakmeester en was jarenlang in de leer bij een meester in Japan. Hij zal vanuit zijn persoonlijke ervaringen vertellen over de voor- en nadelen van deze vorm van educatie.

 

Umut Lucas van Atelier Espenaer heeft zich als autodidact, met behulp van boeken en YouTube tutorials, bekwaamd in traditionele houtbewerkingstechnieken.

 

Olivier Rijcken maakt tijdens de avond live een grote illustratie waarin de thema’s terugkomen.

 

Het aantal plaatsen is vanwege de Coronaregelgeving beperkt. In de zaal zijn maximaal 35 genodigden aanwezig, overige geïnteresseerden kunnen via een live-verbinding via Facebook meekijken, aanvang 19.30 uur.