Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Ambacht in Beeld Festival - Save the date: 23 & 24 september 2023 - NDSM Loods Amsterdam-Noord

Symposium Ambacht en Educatie

18 augustus 2020

Ambacht in Beeld Symposium

 

Op dinsdagavond 15 september vond het Ambacht in Beeld Symposium plaats in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

 

Bekijk hier de video van de avond: https://www.youtube.com/watch?v=K-E05zTVdao

 

 

Het thema van het symposium dit jaar is Ambacht en Educatie: Wat is het beleid vanuit de overheid, hoe geven opleidingen vorm aan ambachtelijk onderwijs, en hoe doceer en leer je een ambacht in de praktijk. We belichtten dit onderwerp vanuit verschillende expertises en gingen vervolgens in debat met de zaal.

 

Namens het Ministerie van OCW hebben we Riet de Leeuw en Jacko Engee van de directie Erfgoed en Kunsten uitgenodigd om het overheidsbeleid op het gebied van ambachtelijke opleidingen te schetsen, zowel vanuit het perspectief van de restauratieambachten als het immaterieel erfgoed.

 

Sabine van Lingen is Projectcoördinator bij het Meld- en expertisepunt specialistisch vakmanschap van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Zij ging in op het huidige aanbod aan ambachtelijke opleidingen, vertelde over het boek Een leven lang ontwikkelen, dat Rozemarijn van Deelen heeft samengesteld in opdracht van de stichting Klein en Uniek Specialistisch Vakmanschap en Sabine had aandacht voor de aansluiting tussen opleiding en arbeidsmarkt.

 

Dave van Gompel is Japans lakmeester en was jarenlang in de leer bij een meester in Japan. Hij sprak vanuit zijn persoonlijke ervaringen over de voor- en nadelen van deze vorm van educatie.

 

Umut Lucas van Atelier Espenaer heeft zich als autodidact, met behulp van boeken en YouTube tutorials, bekwaamd in traditionele houtbewerkingstechnieken.

 

Olivier Rijcken maakte tijdens de avond live een grote illustratie waarin de thema’s terugkomen.