Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Ambacht in Beeld Festival - Save the date: 23 & 24 september 2023 - NDSM Loods Amsterdam-Noord

Ambacht in Beeld Festival op 24 en 25 september in de NDSM Loods in Amsterdam

12 juli 2022

Schrijf 24 en 25 september 2022 alvast in de agenda, dan organiseren we het Ambacht in Beeld Festival extra groots op een nieuwe, fantastische locatie: de NDSM Loods in Amsterdam-Noord!

 

Van pottenbakken tot duurzaam modeontwerpen en van Japans lakwerk tot Turkse ebru: in de grote NDSM Loods delen ambachtslieden uit binnen- en buitenland hun kennis en vaardigheden met het publiek tijdens workshops, masterclasses en demonstraties. Ervaar zelf hoe het voelt om iets moois met je handen te maken.

 

Workshops, masterclasses en nog veel meer…
We toveren de NDSM Loods om in een grote openbare werkplaats, waar meer dan 90 deelnemende ambachtslieden de hele dag door workshops en masterclasses geven. Daarnaast zijn er demonstraties en exposities, er is een horecaplein met vegan eten en drinken, proeverijen en foodworkshops. Ook presenteren diverse vakopleidingen en musea zich. Er is een bioscoop met een doorlopend documentaireprogramma en een materialenbeurs. Kortom, een grootse, inspirerende happening.

 

De kaartverkoop start op 1 september. Benieuwd naar het programma? Klik hier voor een voorproefje.

 

Aandacht voor diversiteit en duurzaamheid
Tijdens deze achtste editie van het festival is er specifiek aandacht voor diversiteit en duurzaamheid. Het thema diversiteit wordt benadrukt door ambachten uit verschillende culturen zoals Arabische kalligrafie, Mexicaans weven en het maken van traditionele Oekraïense poppetjes. Ook vraagt het festival aandacht voor duurzaamheid. Ambachtslieden zijn spaarzaam met materialen, ambachtelijk gemaakte objecten zijn kwalitatief hoogstaand en worden liever gerepareerd dan weggegooid.

 

Directeur van het Ambacht in Beeld Festival Wendy van Wilgenburg: ‘Het Ambacht in Beeld Festival draagt bij aan een nieuwe waardering voor ambachtelijk meesterschap en het delen van vakkennis met een breed publiek. Door het vakmanschap op interactieve en educatieve manier uit te lichten, bouwen we aan het imago en de zichtbaarheid van ambachtelijke meesters. Zo willen we bijdragen aan het borgen van ambachtelijke vakkennis als immaterieel erfgoed, en het belang van het doorgeven van deze vaardigheden benadrukken.’

 

Voor de kleine makers
Ook kinderen vanaf 6 jaar kunnen aan de slag tijdens het Ambacht in Beeld Festival, van meebouwen aan een tiny house van sloophout tot het smeden van een sleutelhanger. Middels een workshopestafette met stempelkaart wordt er aandacht gevraagd voor hergebruik en samenwerking. Zo maken kinderen bijvoorbeeld een houten diertje van afvalhout, een kunstwerk van papier-maché, of een sieraad van upcycle-materialen. Een stempelkaart met drie stempels levert een cadeau op: een goodiebag met materialen en gereedschappen om zelf iets te kunnen bouwen.

 

Locatie: NDSM Loods Amsterdam-Noord
Datum: zaterdag 24 en zondag 25 september 2022 van 10:00 tot 18:00 uur
Entree: € 7,50 aan de deur, € 5,00 voorverkoop online
Kinderen t/m 12 jaar gratis toegang

 

Foto’s: Bram Kloos / Ambacht in Beeld