Ben je geïnteresseerd in de oorsprong van de fotografie? Wil je meer weten en leren over één van de eerste fotografie procédés, het natte plaat collodion proces? Schrijf je dan in voor deze kennismakingsworkshop.
In deze praktische workshop maak je kennis met de basis van dit 19e eeuwse proces; van het gieten van collodion op de plaat, ontwikkelen en fixeren tot werken met een groot formaat camera 4×5 Cambo.
Na afloop keer je niet alleen huiswaarts met een handgemaakt portret, maar ook met een dieper begrip van hoe men in 1851 deze unieke portretten tot stand bracht.
Wet plate, Natte plaat of wel Collodion fotografie is een ambachtelijke fotografische techniek die uitgevonden werd in 1851. Bij deze methode wordt collodion gegoten op een plaat van glas of aluminium (vroeger geasfalteerd tin). Deze wordt vervolgens lichtgevoelig gemaakt met zilver. Zolang de plaat nat is kan deze belicht worden, vandaar de naam ‘wet plate’. Hoe warmer de omgeving hoe korter de tijd om je plaat te belichten. Deze traditionele methode resulteert in unieke uit extreem kleine zilverdeeltje opgebouwde portretten. Portretten die zeker honderden jaren meegaan.
Wet plate studio Amsterdam is opgericht door Sanne Paul. Een ambachtelijke portret studio waar ‘natte plaat / wet plate’ portretten op aluminium of glas gemaakt worden in diverse maten. In haar werk als wet plate fotograaf vindt Sanne de verstilling en het ambacht, welke in deze digitale tijd soms verloren dreigen te gaan.