Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Save the date!
Ambacht in Beeld Festival 21 & 22 september 2024
NDSM Loods, Amsterdam-Noord

| 100.000 Bomen en een bos van draad

Sara Vrugt -
DOORLOPEND

Unieke expositie tijdens Ambacht in Beeld!

 

Honderdduizend bomen en een bos van draad is een project waarin textielkunstenaar Sara Vrugt een bos heeft geborduurd. Dit kunstwerk van honderd vierkante meter kwam tot stand in 2020/21 in een openbaar pop-up atelier. Daar werden door meer dan duizend deelnemers natuurverhalen verteld en borduursteken gezet; samen lieten zij een collectief woud ontstaan van draad op doek.

 

Hiermee is een kunstwerk gerealiseerd dat mensen opnieuw laat beleven wat de natuur voor hen betekent. Parallel hieraan is middels crowdfunding een daadwerkelijk bos geplant van honderdduizend levende bomen, zowel in Nederland als in de tropen.

 

Nadat het werk op verschillende plekken heeft gestaan, wordt het in 2025 buiten geplaatst, in de tuinen van Museum Belvédère in Heerenveen. Met een ceremonie wordt het werk naar een laatste “levensfase” begeleid. Het doek kan onderdeel worden van de natuur; de stof zal vergaan en de ontkiemende zaden, verwerkt in de zoom, zullen de geborduurde bomen na verloop van tijd vervangen. Zo blijft de spiraalvorm bestaan, maar dan met levende natuur als materiaal.

 

Het creëren van verbindingen tussen mensen en het stimuleren van creativiteit zijn belangrijke drijfveren in alle projecten van Sara. Maar daar is een zwaarwegend thema bijgekomen: de natuur. Haar doel was om middels een kunstproject mensen te betrekken bij haar missie om meer bomen te planten én bewustzijn te creëren over onze onlosmakelijke eenheid met het ecosysteem; interbeing.

 

Boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh zei: “Dezelfde levenskracht die door jou stroomt, stroomt door mij en door alle andere levende wezens. We zijn allemaal verbonden in een complex web, dit is ‘interbeing’. Wanneer we de natuur, dieren of andere mensen schaden, doen we onszelf schade toe, niet in figuurlijke zin, maar in letterlijke zin.”

 

Ontbossing, verlies van biodiversiteit, hittestress – in het Antropoceen is de mens verantwoordelijk voor deze enorme crises. Sara: “Diep van binnen voelen we allemaal dat de natuur essentieel voor ons is. Maar we handelen hier onvoldoende naar. Ik voel me soms zo wanhopig over de arrogantie van de mens en de toekomst van nieuwe generaties. De grote systemen moeten veranderen en het lijkt alsof je daar als individu geen grip op hebt. Toch maak je elke dag keuzes van belang, met je vork en je portemonnee. Ik dwing mezelf om optimistisch te blijven. Met dit werk wil ik het bewustzijn vergroten. Ik geloof dat als je werkelijk beseft dat de Aarde in feite je moeder is, je beter voor haar zult zorgen. Het is misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar vele druppels water samen zullen uiteindelijk niet verdampen. Het planten van de honderdduizend bomen heeft niet alleen als doel om meer bos te creëren, maar bovenal om te laten zien dat zelf actie ondernemen binnen handbereik ligt.”

 

100.000 bomen

 

Deel dit via