Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Save the date!
Ambacht in Beeld Festival 21 & 22 september 2024
NDSM Loods, Amsterdam-Noord

| Raku – Japanse stooktechniek

Danielle van Assema - Zaterdag 23 september & Zondag 24 september
Lengte:
1 uur en 45 minuten
Prijs:
€ 42,50
Minimumleeftijd:
12 jaar
AANVANGSTIJD(EN):
 
Zaterdag 23 september
10:30
13:30
15:30
Zondag 24 september
10:30
13:30
15:30

Raku-stoken is een van oorsprong Japanse stooktechniek waarbij het glazuur van een werkstuk craqueleert. De craquelé wordt door een rookproces zwart ingekleurd.

 

Het keramieke werkstuk wordt eerst gebakken en vervolgens geglazuurd. Daarna wordt het buiten in een gasoven zeer snel tot een temperatuur gebracht van 950 graden. Het werkstuk wordt uit de oven gehaald en aan de buitenlucht blootgesteld. Door de snelle afkoeling craqueleert het glazuur. Vervolgens wordt het werkstuk in een ton met zaagsel gelegd. Het zaagsel ontbrandt en veroorzaakt rook. De rook trekt in de craquelé. Het samenspel van hout, vuur, water en zuurstof zorgt voor spectaculaire resultaten.

 

Tijdens deze workshop krijg je uitleg over keramiek in het algemeen. Je leert glazuren op een uitgezocht biscuit gestookt keramisch werk. Je bent bij het raku-stookproces van 45 minuten wat buiten het gebouw plaatsvindt in een gasgestookte oven. Je poetst je werk schoon en de spectaculaire kleuren en craquelé wordt onder je handen zichtbaar. Je werk gaat direct met je mee naar huis.

 

Jaren geleden raakte Danielle van Assema geïnspireerd door het fascinerende raku-proces, een artistieke vorm die telkens resulteert in unieke creaties. Net zoals het leven zelf, dat ook uniek is in zijn uitkomst. Zelfs zonder ervaring of het geloof dat je niet creatief bent, kun je met deze stookkunst iets bijzonders creëren. ‘Het is een geweldige ervaring voor mij om dit proces te begeleiden. Het werken met vuur brengt spanning en inspiratie met zich mee.’

Deel dit via