Kumiko is een Japanse houtbewerkingstechniek. Het wordt toegepast op lampen, scheidingspanelen, deuren en wandversieringen. Het is een soort mozaïek met houten strips. In Japan zijn er fabrieken waar de apparatuur heel specifiek is gemaakt voor deze techniek. Buiten Japan heeft het meer het niveau van een ambacht. In de workshop geven we een kleine introductie en gaan dan zelf aan de slag met het maken van een paar eenvoudige patronen. Dat doen we met een speciale Japanse zaag en specifieke tools.
Kumiko is een stille en doordachte techniek die veel geduld en precisie vereist. De oude Japanse houtbewerkingstechniek bestaat uit het maken van patronen van kleine stukjes in elkaar grijpend hout. In Japan wordt het gebruikt voor (shoji) lampen, panelen of wandversiering.
Werken met een nauwkeurigheid van 0.1 mm, want anders valt je werkstuk in duigen. We gaan aan de slag met een Japanse (trek)zaag en moeten voorzichtig zijn met een zeer scherpe beitel. Je gaat kennismaken met het Izustu-tsunagi patroon. Afhankelijk van je vaardigheid en doorzettingsvermogen maak je je eerste kumiko-paneeltje (20 x 20 cm).
Rob Alferink is een bouwer van houten lampen. En sinds ettelijke jaren ervaren in het gebruik van de kumiko-techniek. Het is iedere keer weer een uitdaging om nieuwe kumiko-patronen te leren en die te verwerken in een lamp. Zijn lampen vinden hun weg naar Noorwegen, Luxemburg, Canada, de US en enkele andere landen.