Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Save the date!
Ambacht in Beeld Festival 21 & 22 september 2024
NDSM Loods, Amsterdam-Noord

| Blauwdrukken

De Katoendrukkerij - Zaterdag 23 september & Zondag 24 september
Lengte:
3 uur
Prijs:
€ 55
Minimumleeftijd:
14 jaar
AANVANGSTIJD(EN):
 
Zaterdag 23 september
10:30
14:00
Zondag 24 september
10:30
14:00

Blauwdrukken is één van de mogelijkheden van het (wood) blockprinten, ook wel katoendrukken genoemd. Een eeuwenoud ambacht om stoffen te versieren. In Europa gebruikte men van oudsher wede en vanaf de 16e en 17e eeuw uit India ook het potenter indigo om stoffen blauw te verven. Daar kan je dus hele stoffen mee verven, maar ook patronen aanbrengen door gedeeltes van je stof af te dekken voor het verven. De patronen zeiden dan meer over je identiteit, de groep waar je toe behoorde.

 

Je probeert in deze masterclass verschillende technieken uit. Je beschildert met een penseel, sjabloneert en bedrukt met houten drukblokken uit India met drukpasta drie proeflapjes katoen. Daarna kies je één van die drie technieken om een iets groter stuk te ontwerpen en te verven. Je proeflapjes en eindstuk verf je in het indigo-verfbad. Na het oxideren, spoelen we de katoen uit. Einde van de masterclass of einde dag als de stof droog is, neem je deze mee naar huis om verder te verwerken in je eigen project.

 

Nathalie Cassee heeft haar gespecialiseerde Katoendrukkerij in Amersfoort. Ze leerde het ambacht van katoendrukken in India, Engeland en Frankrijk. Behalve het direct drukken met textielverven, verdiepte ze ook haar kennis van het drukken met uitsparingstechnieken en met natuurlijke verfstoffen. In India werkte ze in verschillende regio’s om kennis te maken met diverse stijlen en blockprinters van wie ze de kneepjes in het vak leerde. In haar werkplaats heeft zij een collectie van ca. 1000 drukblokken.

 

Deel dit via