Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Ambacht in Beeld Festival - Save the date: 23 & 24 september 2023 - NDSM Loods Amsterdam-Noord

| Surinaamse angisa vouwen en binden

Patricia Tel en Jane Stjeward - Zaterdag 24 september & Zondag 25 september
LOCATIE:
NDSM Loods
LENGTE:
75 minuten
PRIJS:
€ 22,50
AANVANGSTIJD(EN):
 
Zaterdag 24 september
10:30
13:00
15:00
16:30
Zondag 25 september
10:30
13:00
15:00
16:30

Een traditionele Surinaamse klederdracht is de Kotomisi. Deze kotomisi, dame in koto(rok) en jaki (jasje), is niet compleet als ze geen mooie gesteven en gevouwen angisa (hoofddoek) op haar hoofd draagt. Door middel van vouwtechnieken leer je een prachtige angisa te maken.

 

De geschiedenis van angisa is een verhaal op zich, het is niet zomaar een hoofdeksel. In deze workshop zie je stap voor stap hoe een angisa tot stand komt. Het voorbereidend werk, wassen, zomen, borduurwerk en stijven. Met voorgesteven doeken gaan we zelf aan de slag. Het bijzondere is dat we hiervoor slechts onze eigen handen en een paar stevige spelden nodig hebben. Aan het eind ga je met een prachtige “Let them talk” angisa naar huis.

 

Voor alle leeftijden.

 

De workshopgevers:

Patricia is geboren en getogen in Nederland uit Surinaamse ouders. “Ik heb ik altijd de nieuwsgierigheid gehad naar mijn roots. Dat begon met een spreekbeurt over Suriname, via zingen in een Surinaams koor, naar het zelf maken van een koto met angisa. En nu het uitdragen van dit cultureel erfgoed zodat het niet verloren gaat.”

 

Jane is begin jaren ’70 in Nederland gekomen, en is uit nieuwsgierigheid naar haar roots in de wereld van kotomisi’s terecht gekomen waar ze veel gezien en geleerd heeft. En daarmee in Nederland aan de slag is gegaan. Het begon met hoeden maken die een Surinaamse touch meekregen tot inderdaad de angisa haar waardering geven en haar kennis te delen en zo ook de cultuur uit te dragen.

 

Deel dit item met je vrienden via