Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Save the date!
Ambacht in Beeld Opleidingsdagen 19 & 20 september 2024
Ambacht in Beeld Festival 21 & 22 september 2024
NDSM Loods, Amsterdam-Noord

| Duurzaam hergebruik glas-in-lood

Tiara Roquas, Glasloderij 't Lemmet - Zaterdag 24 september & Zondag 25 september
LOCATIE:
NDSM Loods
LENGTE:
1,5 uur
PRIJS:
€ 65
AANVANGSTIJD(EN):
 
Zaterdag 24 september
11:30
14:00
16:30
Zondag 25 september
11:30
14:00
16:30

Leer oud glas-in-lood repareren of restaureren. Of maak ‘nieuw’ werk met hergebruikte materialen. Heb je zelf een glas-in-loodpaneeltje thuisliggen? En wil je daarmee iets anders maken? Of zit er een barst in het glas? Neem mee! Dan organiseren we jouw workshop op maat.

 

Glas-in-lood is een ambacht dat al eeuwenlang bestaat. Je kent ’t wel van kerken en karakteristieke jaren ’30 huizen. Jarenlang dachten we dat glas-in-lood niet duurzaam kon zijn en werd het vervangen voor blank isolatieglas. Inmiddels kun je het glas-in-lood inbouwen in isolatieglas (dubbelglas) en hoef je niet te kiezen tussen duurzaamheid of karakter. Oude glas-in-lood ramen kun je (laten) restaureren, barsten en breuken kun je repareren. Waarom iets van kwaliteit vervangen, als je het ook kan upgraden?

 

Bij een reparatie zul je leren hoe je het gebarsten ruitje in bestaand glas-in-lood kunt repareren. Je leert met een loodmes het lood voorzichtig open te vouwen zodat je het kunt hergebruiken. Je zult op zoek gaan naar antiek glas waarvan de kleur en textuur zoveel mogelijk overeenkomt met het originele stukje glas. Deze zal je met een glassnijder op maat snijden, slijpen en breken. Zodra ‘ie exact op maat is, zal je ‘m terugplaatsen in het oude lood. Ook maak je gebruik van glas-in-lood kit op een basis van lijnolie.

 

Wij nemen zelf gebruikte materialen mee, die je kunt hergebruiken of waarmee je een ‘eigen werkje’ kunt maken. We hebben verschillende kleuren, texturen (antiek) glas. Het lood nemen we in verschillende lengtes mee.

 

Minimumleeftijd: 16 jaar.

 

Tiara Roquas is de oprichter van Glasloderij ’t Lemmet. Inmiddels heeft ze een vrouwenteam om zich heen verzameld die elkaar versterken. Het ambacht is in haar aangewakkerd door middel van een cursus, waarna veel liefde en passie voor het vak volgde. Via verschillende vak- en restauratie opleidingen heeft ze haar weg gevonden in de praktijk. Hier staat ze al snel tussen ouwe rotten, vak- en bouwlui. Inmiddels runt ze haar glas-in-lood bedrijf in Amsterdam, in Bos en Lommer, waar haar main-focus op maatwerk en restauratie ligt.

 

Deel dit item met je vrienden via