Hildo Krop – Beeld van een Kunstenaar – FESTIVALPREMIERE
Joost Schrickx
40′
De documentaire ‘Hildo Krop – Beeld van een kunstenaar’ is een biografisch portret van beeldhouwer en ontwerper Hildo Krop. Hij was geboren in Overijssel en is een exponent van de Amsterdamse School. In 1912, vestigde hij zich, na vele omzwervingen, in Amsterdam. In 1956 werd hij officieel benoemd als stadsbeeldhouwer. Tot aan zijn dood in 1970 creëerde hij meer dan 400 beeldhouwwerken voor de openbare ruimte in Amsterdam, op bruggen, pleinen en gebouwen. Door deze documentaire wordt dit oeuvre weer zichtbaar, ook voor de Amsterdammer die er onbewust al jaren mee bekend is.
Nagesprek met producent Joost Schrickx
Het Schip
Wilma Kuijvenhoven
52′
In 1917 krijgt Michiel de Klerk van woningcoöperatie Eigen Haard de opdracht een woningbouwcomplex voor arbeiders te ontwerpen. Het werd zijn meest extreme werk, in de volksmond bekend als Het Schip. Het werd een prachtig icoon van de Amsterdamse School. De combinatie van detaillering in relatie tot de hoofdcompositie maakt het bouwwerk tot een groot visueel spektakel. “Je weet gewoon niet waar je kijken moet” aldus Max van Rooy, kleinzoon van H.P. Berlage.
Het restauratieproces van Het Schip wordt gevolgd, en met gebruikmaking van archiefmateriaal wordt de achtergrond geschetst van de sociale woningbouw uit die tijd. Al eerder, in de jaren ’70, werd Het Schip grondig gerestaureerd, maar helaas met gebruikmaking van de verkeerde baksteen. Dit soort fouten mogen nu niet meer gemaakt worden. ” De steen en vooral de kleur van de steen is van essentieel belang, dat is de verf van Michel de Klerk” , aldus Van Rooy.
De zoektocht naar de juiste steen eindigt bij de steenfabriek Zilverschoon in Heteren, een fabriek met geschiedenis. Daar zien we de worsteling van Derck de steenbakker, om een steen te bakken die weliswaar nieuw is, maar qua kleur en structuur er oud uit moet zien. Tot overmaat van ramp komen de lichtste kleuren de vorst-dooi proef niet door. Is het wel te doen voor de steenbakker, om aan de hoge eisen van de architecten te voldoen?
De metselaar/voeger Francis, met woeste baard en een lichaam vol tatoeages, wordt door zijn maten wel Picasso genoemd, uiterst secuur werkt hij met een klein kwastje de stenen bij om de goede kleur te benaderen, één voor één. Via Francis wordt duidelijk dat de jongens van de werkvloer niet altijd dezelfde mening zijn toegedaan als ‘het intellect’. De vraag dient zich dan ook aan hoe ver men bij de restauratie in het nabootsen moet gaan zonder dat het imitatie wordt.
De film is een ode aan de schoonheid. De architectuur van de fabriek waar de stenen worden gebakken, de pannen die één voor één worden gevormd, de machines, de detaillering van Het Schip, het is allemaal van een wonderlijke schoonheid en toont ons een wereld van oude ambachten en vakmanschap. De Klerk zag het als zijn taak het ambachtswerk te bezielen en tot kunst te verheffen. En kunst voor ‘gewone mensen’ dat was een revolutionair idee in die tijd.
Ambachten in De Pijp – FESTIVALPREMIERE
Jeroen van der Steen
3 x 5′
In de Amsterdamse Pijp wemelt het van ambachtelijke bedrijven. Deze bedrijven blinken ieder uit in vakmanschap en meesterschap. Deze serie gunt een kijkje in de keuken van Robert Löwenstein, meubelstoffeerder, Remco Tolsma, eigenaar van Van den Broek Biljarts en zijn compagnon, Dave Rooij en het derde portret gaat over Rein Aardse, laserbewerker. Kijk en geniet van vakmanschap, bekwaamheid en bovenal passie.
Inclusief nagesprek met regisseur en geportretteerde ambachtslieden
Nederlands gesproken