Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Save the date!
Ambacht in Beeld Festival 21 & 22 september 2024
NDSM Loods, Amsterdam-Noord

film | Filmthema Textiel

Zaterdag 24 september - Zaterdag 24 september
Locatie:
Filmhallen Zaal 2
Lengte:
1,5 uur
Prijs:
€ 10
Aanvangstijd(en):
 
Zaterdag 24 september
17:00
KOOP HIER JE TICKETS

Weaves of Maheshwar, India, 2016, Keya Vaswani & Nidhi Kamath, 30’, Engels ondertiteld

 

Deze film gaat over het heropleven van een uitstervend ambacht. Vanuit het perspectief van o.a. een entrepreneur, migranten, ambachtslieden en een expert. Tussen 2012 en 2015 zijn meer dan 200 wevers naar Maheshwar gemigreerd, dankzij de toenemende kansen op werk in de handweverij. In een tijd van toenemende massaproductie lijkt dit onvoorstelbaar. Ook bijzonder is dat het vooral jonge mensen zijn, deze wevers. Deze film is inspirerend als voorbeeld van het heropleven van een prachtig ambacht en herwaardering voor het mooie textiel dat de ambachtslieden vervaardigen.

 

Patrice Cantalejo, Frankrijk, 2013, Vladimir Guerner, 4’, Frans gesproken

 

Korte film over meester-passementwerker Patrice Cantalejo, die als enige ambachtsman in Frankrijk dit prachtige, eeuwenoude vak beheerst. Tijdens het festival geeft Cantalejo masterclasses.

 

Signe Chanel, Frankrijk, 2005, Loïc Prigent, 26’, Engels ondertiteld

 

Signe Chanel is een prachtige miniserie over modehuis Chanel, waar Karl Lagerfeld de scepter zwaait. We vertonen één episode uit deze serie, waarin we de coupeuses aan het werk zien en op bezoek gaan bij een oud vrouwtje, die een unieke wijze heeft van het maken van koord. Niemand kan het haar nadoen. De spanning stijgt als de tijd begint te dringen voor de modeshow en Lagerfeld op het laatste moment nog twee ontwerpen uit zijn mouw schudt.

 

Closed by Hand, Noorwegen, 2016, Silje Ensby, 7’, Engels gesproken [Europese première]

 

In Norheimsund, Hardanger, houdt Ingunn de kennis levend van het maken van touw met de hand. Ze maakt touw voor historische schepen, uit natuurlijke vezels. We zien het proces van het maken van touw van garen tot compleet touw. Ingunn vertelt waar de nuances liggen, en duidelijk wordt dat ze veel fysieke kennis beheerst. Heel mooi gefilmd door de Noorse filmmaker Silje Ensby, die zich specialiseert in het maken van korte films over ambacht.

 

Lezing door hoofd conservatoren en textieldeskundige Annemarie den Dekker van het Amsterdam Museum.

 
Cineville pashouders kunnen op vertoon van hun pas tijdens het festival een ticket afhalen bij de festivalkassa. Op basis van beschikbaarheid.

Deel dit item met je vrienden via