Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Ambacht in Beeld Festival - Save the date: 23 & 24 september 2023 - NDSM Loods Amsterdam-Noord

Maak eigen ambachtsdocumentaire tijdens filmcursus

18 april 2016

Ben jij een echte filmliefhebber en heb je een passie voor ambachtelijk meesterwerk? Dan biedt het Ambacht in Beeld Festival jou de unieke kans om zelf een korte documentaire te maken over een ambacht naar keuze tijdens de cursus ’Ambachtsfilm maken’. De beste documentaires gaan in première tijdens het festival op 23, 24 en 25 september in De Hallen in Amsterdam. Schrijf je snel in, er zijn nog maar een paar plekken vrij.

 

Filmcursus
De kracht, authenticiteit en schoonheid van echt handwerk laat zich maar wat goed vastleggen op beeld. Denk aan haute couture handwerk in prestigieuze modeateliers, of glas-in-lood restauratie, ijzersmeden, glasblazen of scheepsbouw. Tijdens de cursus kies je zelf als onderwerp een ambacht uit waarover je gaat filmen. De cursus is opgedeeld in één voor gevorderden en ook één voor beginners die nog geen ervaring hebben met camera en montage.

 

Wendy van Wilgenburg

De cursus wordt ingeleid door documentairemaakster en visueel antropoloog Wendy van Wilgenburg wiens korte documentaire over modeontwerpster Iris van Herpen op dit moment te zien is in het Metropolitan Museum of Art in New York. De overige avonden worden begeleid door Rosanne van den Berg, visueel antropoloog en docent aan de Universiteit Leiden. Van Wilgenburg is ook de oprichter van het Ambacht in Beeld Festival, een festival dat zich expliciet richt op ambachtelijk meesterschap. Met lezingen van internationale gastsprekers, masterclasses voor professionals, fascinerende filmvertoningen, live-demonstraties, een verdiepende symposium, performances en ambachtelijke workshops trok het festival vorig jaar ruim 15.000 bezoekers.

 

Première

De vertoning van internationale documentaires is een belangrijk onderdeel van het festivalprogramma. Dit jaar biedt het festival jou de kans om je eigen documentaire terug te zien op het grote doek op 23, 24 of 25 september in de Filmhallen.

 

 


 

Praktische informatie:

 

Niveau:
De cursus is bedoeld voor beginners op de dinsdagavond, en voor gevorderden op de woensdagavond. Beginners zijn mensen die geen tot weinig ervaring hebben met camera en montage. Gevorderden zijn mensen die de beginnerscursus al gevolgd hebben of die een av/media-opleiding volgen/afgerond hebben.

 

Technieken:

De cursus behandelt gedurende vijf bijeenkomsten onder andere camera-technieken, observatieoefeningen, interviewtechnieken en het schrijven van een filmplan. Je zoekt zelf een geschikt onderwerp, werkt onder begeleiding een filmplan uit, maakt opnamen in het atelier van de ambachtsman/-vrouw en monteert dit tot een korte film. Tijdens de lessen krijg je feedback en advies over de voortgang.

 

Cursusdata:
Beginners dinsdagavond: 24 mei, 7, 21 juni, 5, 12 juli 2016 van 19:30 tot 21:30 uur

Gevorderden woensdagavond: 25 mei, 8, 22 juni, 6, 13 juli 2016 van 19:30 tot 21:30 uur

 

Locatie:

Belcampo, De Hallen, Hannie Dankbaarpassage 10 in Amsterdam

 

Kosten:

€ 195,- voor de gehele cursus (inclusief BTW, zelf een camera meenemen). Koffie & thee inclusief.

 

Maximaal aantal deelnemers: 15 per avond.

Aanmelden? Stuur een mail naar info@ambachtinbeeldfestival.nl o.v.v. Cursus Reservering, met in de mail je NAW gegevens en dinsdag of woensdag.