Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Ambacht in Beeld Festival - Save the date: 23 & 24 september 2023 - NDSM Loods Amsterdam-Noord

Best of Ambacht in Beeld – Vanishing Sail

8 januari 2019

NIEUW Best of vijf jaar Ambacht in Beeld Festival

 

De mooiste documentaires van het Ambacht in Beeld Festival worden vertoond in de leukste filmtheaters van Nederland. Elke vertoning wordt gecombineerd met bijzondere presentaties van lokale ambachtslieden en initiatieven.

 

We trappen af met de bijzondere documentaire Vanishing Sail in De Fabriek in Zaandam, op dinsdagavond 22 januari 2019.

 

Vanishing Sail, 87’, Alexis Andrews

 

Een eilandengroep in de Caraïbische Zee was ooit volkomen afhankelijk van visserij en scheepsbouw, maar vandaag de dag is deze manier van handeldrijven daar overbodig geworden. Het scheepsbouwambacht volgens eeuwenoude traditie van de eerste Schotse kolonisten in de achttiende eeuw dreigt verloren te gaan…

 

In Vanishing Sail maak je kennis met scheepsbouwer Alwyn Enou, één van de laatste scheepsbouwers die het vak beheerst zoals het al generaties is overgeleverd. Alwyn nadert de zeventig en er komen geen orders meer binnen. In zijn ultieme poging het ambacht te laten voortbestaan bouwt hij nog een allerlaatste keer een zeilboot, in de hoop dat zijn zoons het vak willen leren en voortzetten.

 

Volg drie jaar uit het leven van de scheepsbouwer, waar wanhoop en vooruitgang dicht bij elkaar liggen. Van het verslepen van omgehakte bomen tot de uiteindelijke ceremoniële lancering van de zeilboot te water, er gloort licht aan de horizon: het deelnemen aan een regatta.

 

Na de vertoning zijn er twee korte presentaties:
Ron Kiburg van Vereniging Zaans Erfgoed informeert ons over geschiedenis van en ambities voor scheepsbouw in de Zaanstreek.
Mandy Ploeger (beheerder museumlocaties) en Hester Wandel (senior conservator) van het Zaans Museum vertellen over het Wevershuis en het ambachtelijk weven van zeildoeken.

 

Reserveren kan via http://www.de-fabriek.nl/specials.php?id=433

 

Bekijk hier de trailer: