Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Ambacht in Beeld Festival - Save the date: 23 & 24 september 2023 - NDSM Loods Amsterdam-Noord

Best of Ambacht in Beeld – Still Life – Ron Mueck at Work

11 januari 2019

NIEUW Best of vijf jaar Ambacht in Beeld Festival

 

De mooiste documentaires van het Ambacht in Beeld Festival worden vertoond in de leukste filmtheaters van Nederland. Elke vertoning wordt gecombineerd met bijzondere presentaties van lokale ambachtslieden en initiatieven.

 

Op dinsdagavond 19 februari 2019 vertonen we de intrigerende documentaire Still Life – Ron Mueck at Work in De Fabriek in Zaandam.

 

Still Life – Ron Mueck at Work 

48′

een film van Gautier Deblonde

 

De film Still Life: Ron Mueck at Work, gaat over de succesvolle kunstenaar Mueck, bekend van zijn hyperrealistische sculpturen, van klein tot immens groot (foto).

 

Een kleine studio in Londen. Een impressie van grote wanorde vermengt zich met de intieme overtuiging dat je op een buitengewone plek bent. Ron Mueck, een geheimzinnig en gereserveerd kunstenaar, ontvangt zelden bezoekers en een ontmoeting met hem maakt indruk. 

Gedurende een periode van twee jaar filmde Gautier Deblonde de kunstenaar terwijl hij drie werken maakte die bestemd waren voor zijn solotentoonstelling in de Cartier Foundation for Contemporary Art. Ron Mueck aan het werk zien intrigeert, maakt indruk, verrast. Zijn sculpturen beelden mannen en vrouwen af ​​wier uitdrukkingen ons bekend voorkomen. Uitingen van het dagelijks leven: een verontrustend realisme ten dienste van een diep ontroerende kunst.

 

Na vertoning van de film zijn er twee Zaanse sprekers, galeriehouder Jeroen van Paassen en kunstenares Katrine van Klaveren, die een korte presentatie geven van hun werk:

 

PLAY room, in het voormalige pand van Ten Wolde op de Westzijde, is de nieuwste kunst hotspot in het centrum van Zaandam. Een combinatie van kunstgalerie en project-space. PLAY room enthousiasmeert; laagdrempelig met gevoel voor humor, altijd verrassend en soms confronterend.

 

Oprichter Jeroen van Paassen, startte in 2009 zijn eigen stichting White Cube, waarmee hij kunstexposities organiseerde door heel Europa; van Duitsland tot Azerbeidzjan en van Finland tot Macedonië. Met steeds 60 tot 65 kunstenaars reisde hij door Europa om steeds korte, grote internationale kunstevenementen te organiseren. Ontmoeten stond centraal; kunstenaars ontmoeten elkaar én kunstenaars ontmoeten het publiek.

Na 10 jaar nomadisch bestaan, heeft hij nu zijn vaste expositieruimte gecreëerd in Zaandam. Ontmoeten is nog steeds het uitgangspunt, maar hoe vertaalt zich dat naar een galerie? Wat kan men verwachten van PLAY room? Welke kunstenaars en wat voor exposities? Is hij nu gestopt met de grote, internationale exposities? Tijdens de presentatie bij Still Life – Ron Mueck in De Fabriek zal Jeroen van Paassen al deze vragen beantwoorden.

 

Katrine van Klaveren ( Amsterdam 1961) is afgestudeerd in 1990 aan de AHK, 1e graad textiele werkvormen en theatervormgeving en in 1994 aan de HKU, mixed media en 1e graad tekenen.

Haar werk gaat meestal over transformatie. Transformatie die je ondergaat als je onder invloed bent van je omgeving of van een innerlijke gesteldheid. Transformatie van ziek zijn naar gezond. Transformatie van de ene toestand in de andere.  Het moment vlak voor de transformatie, fascineert haar. Het is het moment waar alle potentieel zich samenbalt. Een moment van verstilling.

Haar werk voert ze uit in heel verschillende disciplines zoals performance, installatie, sculpture, fotografie, schilderen en collages. Ze is een synestheet: vaak maakt ze gebruik van deze eigenschap. Ze werkt als kunstenares, als docente C.K.V. en beeldende vorming op een middelbare school en organiseert daarnaast tentoonstellingen.