Ambacht In Beeld Festival plaatst cookies (lees meer) uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren.   
Ambacht in Beeld Festival - Save the date: 23 & 24 september 2023 - NDSM Loods Amsterdam-Noord

Best of Ambacht in Beeld in De Fabriek in Zaandam

11 augustus 2020

 

 

Op zondag 6 september 2020 en zondag 11 oktober 2020 vertonen we een aantal prachtige documentaires over ambachtelijk meesterschap in filmtheater De Fabriek in Zaandam. De films zijn tijdens het Ambacht in Beeld Film Festival in première gegaan en worden gecombineerd met talks met Amsterdamse en Zaanse ambachtslieden.

 

6 september 2020, aanvang 16.30 uur, € 9,75.

 

A Time for Making & The Bowl

Nagesprek met Barbara Guldenaar

 

De documentaire A Time for Making gaat over het prachtige Canadese eiland Gabriola, met negen portretten van gedreven ambachtslieden.

 

Regie Phillip Vannini, Canada, 2018, 59 minuten, Engelstalig, geen ondertiteling.

 

Na A Time for Making vertonen we de korte film The Bowl (10’), een film van regisseur Ingrid Guldenaar. The Bowl is een portret over Ingrid’s zus Barbara Guldenaar. Ingrid maakte deze film tijdens een project van CinemAsia. Barbara tekent, schildert en geeft ook les in deze vakken. Daarnaast maakt ze collages, draait ze aardewerk, beschildert ze keramiek en maakt ze foto’s. Ze woont en werkt in Krommenie.

 

Tickets zijn verkrijgbaar via De Fabriek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11 oktober 2020, aanvang 16.30 uur, € 9,75.

 

Carving the Divine & Table # 6

Nagesprek met Japans lakmeester Dave van Gompel, en oprichter van Master of Making Amber Rijcken.

 

Carving the Divine is een unieke en intieme documentaire over het leven en artistieke proces van hedendaagse Busshi, meesters die binnen een 1400 jaar oude traditie op ambachtelijke wijze houten Boeddhabeelden maken.

 

Regie Yujiro Seki, Japan, 2018, 53 minuten, Japans gesproken, Engels ondertiteld.

 

Als voorfilm vertonen we Table # 6, een verstilde film van Daan Simons en Gonzalo Fernandez, waarin het maakproces van een tafel met Japanse houtverbindingen centraal staat.

 

Regie Daan Simons & Gonzalo Fernandez, Nederland, 2020, 23 minuten

 

Na vertoning van Carving the Divine is er een Q&A met de Amsterdamse Dave van Gompel, meester in Japans lakwerk, die zijn vijfjarige opleiding in Japan heeft gevolgd. Daarnaast gaan we ook in gesprek met de Zaanse Amber Rijcken. Zij studeerde aan de kunstacademie in Gent en besloot voor haar master een eigen opleiding te starten “Master of Making”, waarin ze zelf zowel directeur als enige student is. Met haar spreken we over dit initiatief, het belang van spel en ambacht, en ook over Maakgemeenschap De Hoop in Zaandam, waarin ze haar atelier heeft gebouwd.

 

Tickets zijn verkrijgbaar via De Fabriek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tickets voor beide Specials zijn nu verkrijgbaar via De Fabriek in Zaandam.